Gratis Proefles
door Mark Schouten
14 september 2021

Moet je met zware gewichten sjouwen voor goede krachttraining?

Een veel voorkomende vraag is of je tijdens je krachttraining alleen maar sterker kan worden door zware gewichten te tillen.

Nee, dit is niet nodig. Het kan leuk zijn om gewichten te gebruiken tijdens de les, maar het enige wat je hoeft te doen is je spieren uitdagen! Dit kan ook door alleen gebruik te maken van lichaamsgewicht.

Het trainen met alleen je eigen lichaamsgewicht heeft vele voordelen. Zo kan je overal trainen waar je maar wilt, je hoeft niet bij je materialen zijn of op zoek te gaan naar gewichten. En de kans op blessures is kleiner omdat met een training met zwaar gewicht je de controle moet houden over het gewicht en je lichaam en wanneer je geen gewichten gebruikt alleen op je lichaam hoeft te letten.

Maar hoe kan je nu op kracht trainen met alleen je lichaamsgewicht?

Dat kan je doen door de trainingsvorm aan te passen. Het trainen van je benen kan je op vele manieren doen. Je kan wandelen, rennen, springen, squatten en noem zo maar op. Als je je uithoudingsvermogen wilt verbeteren dan zal je langdurige oefeningen moeten doen en kan je beginnen met wandelen en overgaan op rennen.
Als je explosieve kracht wilt trainen kun je korte stukjes sprinten of springende oefeningen doen zoals jumping squats of boxjumps.
Om kracht op te bouwen met je benen zal je oefeningen op een andere manier moeten doen. Bijvoorbeeld door langzaam te squatten of met walking lunges.
Je kan door omgekeerde oefeningen uit te voeren zoals de reverse push-up voor je borst en je Triceps ook sterker worden.

Bij Sportief met Mark leer je veel meer oefeningen met alleen lichaamsgewicht. Ben je liever een gewichtheffer en wil je wel graag trainen met (zware) gewichten? Ook dan kan je bij Sportief met Mark terecht.

 

CONTACTGEGEVENS

06 - 45606739
sporten@sportiefmetmark.nl
Kapteynhof 34, 
2984 GZ Ridderkerk

LOCATIE